PTSS paardencoaching

PTSS en paardencoaching

Misschien loop je al jaren bij een psycholoog met PTSS klachten na een traumatische ervaring. Je merkt dat je in de hoofd heel goed weet wat er aan de hand is, maar je lichaam en met name je zenuwstelsel weet dit niet. Dan is traumaverwerking met paarden zeker wat voor jou!

Veel mensen lopen al lange tijd met PTSS klachten en het lukt ze niet de cirkel te doorbreken. Jarenlange gesprekstherapie of EMDR heeft zeker wel wat geholpen, maar de klachten blijven duidelijk aanwezig en beperken het functioneren in het dagelijks leven. Veel voorkomende klachten bij PTSS zijn: angsten, paniekaanvallen, slaapproblemen, vermijdingsgedrag, onzekerheid, bevriezen en sterke lichamelijke en emotionele reacties bij bepaalde triggers. De meeste mensen denken niet zo snel aan paardencoaching als ze op zoek zijn naar een oplossing voor PTSS klachten, maar toch is dit een zeer waardevolle therapie bij PTSS. En het is goed te combineren met gesprekstherapie indien gewenst.

De voordelen van paardencoaching bij PTSS zijn:
– Je komt bij je gevoel en gaat uit je hoofd
– De paarden hebben geen oordeel
– De paarden laten duidelijk merken of voelen wat er nu van belang is.
– De paarden helpen met het loslaten van emotionele blokkades
– Het voelt heel snel veilig bij de paarden
– Je leert om het heden en verleden te scheiden
– Je ervaart hoe je dingen anders kan doen, in plaats van dat je dat alleen in je hoofd weet.

PTSS klachten zijn niet met 1 sessie paardencoaching op te lossen. We zullen gemiddeld 10 afspraken maken. Elke afspraak kijk ik wat er op dat moment nodig is. Ik werk niet met vaststaande protollen, maar luister naar wat de paarden aangeven over wat er nodig is. En daarnaast luister ik naar jou en waar jij op het moment tegen aan loopt. Het is dus een heel persoonlijke aanpak.

Wat ga je leren en doen tijdens traumaverwerking met paarden?

– Jezelf en je zenuwstelsel reguleren ( polyvagaal theorie)
– Een veilige plek creëren
– Lichaamsbewustzijn ontwikkelen
– Zelfbewustzijn ontwikkelen
– Grenzen aangeven
– Geblokkeerde energie loslaten
– Leren omgaan met emoties
– Bevroren bewegingen afmaken
– In je kracht komen
– Van het leven genieten
– In het nu leven
– Ontdekken wie je bent als je niet jouw trauma bent
– En verder alles waar jij naar op zoek bent in jouw leven

Hoe werkt paardencoaching bij PTSS?

De coaching met paarden bestaat uit een combinatie van theorie en praktijk die goed op elkaar aansluiten. Door verschillende oefeningen met de paarden te doen zal je elke keer een stap maken in jouw ontwikkeling. Sommige oefeningen zijn heel erg gericht op rust en loslaten, en andere oefeningen dagen je wat meer uit. De oefeningen zijn naast het paard, maar kinderen mogen soms ook even op het paard zitten. Elke sessie duurt 1,5 tot 2 uur en kost 95 euro.

Waar kan ik je bij helpen?

Heb je last van klachten na een traumatische ervaring? Of ben je gediagnostiseerd met PTSS? Dan kan je met paardencoaching weer meer in balans komen zodat je weer van het leven kan gaan genieten. Wil je meer informatie of heb je een vraag neem dan even contact op via info@puurmetpaarden.nl of bel met 0614815736.

Heb je mijn blog over burn-out of over vechten, vluchten, bevriezen al gelezen? Ook is mijn blog over een alternatief voor EMDR misschien interessant voor je.

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!