lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Lichaamsbewustzijn is het besef van hoe jouw lichaam voelt. Hierbij hoort het bewustzijn van je houding, je ademhaling en alle kleine signalen die jouw lichaam geeft. Door bijvoorbeeld bewust te voelen waar je spierspanning voelt en of je hart sterk klopt, krijg je informatie van jouw lichaam over hoe jij je voelt. Dankzij een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn is het veel makkelijker om in balans te blijven, keuzes te maken en om grenzen te voelen en te stellen. Mensen met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn hebben vaak ook meer zelfvertrouwen.

Veel mensen vinden het moeilijk om de signalen van hun lichaam bewust te worden. Ze vinden het makkelijker om in hun hoofd te zijn of om met andere mensen bezig te blijven. Maar toch is het heel belangrijk om je eigen lichaamsbewustzijn te ontwikkelen. Want als jij niet goed voor jezelf zorgt, kan je natuurlijk ook niet goed voor anderen blijven zorgen.

Voordelen van lichaamsbewustzijn

Het ontwikkelen van je lichaamsbewustzijn brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je jezelf beter leert kennen. Je vergroot je zelfinzicht en daarmee ook je zelfvertrouwen. Je voelt makkelijk aan wat er goed is voor jou en wat niet en dat maakt het makkelijker om grenzen te stellen.

  • Je kan beter om gaan met stress. Door bewust naar de signalen van je lichaam te luisteren merk je eerder wanneer je stress ervaart of uit balans bent. Je kan eerder rust nemen, in plaats van op de automatische piloot door gaan. Daarnaast is het veel makkelijker om te ontspannen op het moment dat je bewust in je lichaam aanwezig bent.

  • Een goed lichaamsbewustzijn zorgt ervoor dat je empatisch vermogen en je samenwerking verbeteren. Hoe bewuster je bent van je eigen lichaam, hoe meer je oppikt aan signalen van een ander.

  • Meer lichaamsbewustzijn zorgt voor betere communicatie. 90% van onze communicatie is non-verbaal. Door aandacht te geven aan onze non-verbale communicatie en te letten op de non-verbale communicatie van de ander zul je merken dat je communicatie veel beter gaat worden.

Lichaamsbewustzijn ontwikkelen

Je kan je lichaamsbewustzijn ontwikkelen. Tijdens een paardencoaching sessie besteed ik altijd aandacht aan lichaamsbewustzijn. We doen een bodyscan om bewust te worden hoe het lichaam nu voelt. Ook de paarden zullen je bewust maken van spanningen of geblokkeerde energieën of emoties in het lichaam door jou op bepaalde plekken aan te raken. Het doen van ademhalingsoefeningen is ook een manier om meer lichaamsbewustzijn te ontwikkelen.

Wil jij jouw lichaamsbewustzijn ontwikkelen om zo meer in balans te komen? Een paardencoaching sessie helpt je om snel meer bewustzijn te ontwikkelen. Zie ik jou binnenkort?

Heb je mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling met paarden en mindfulness ook al gelezen?

Waar kan ik je mee helpen?

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!