burn-out retraite

Paardencoaching bij depressie

Wist je dat paardencoaching heel goed kan helpen als je last hebt van een depressie? Paardencoaching bij een depressie is misschien niet het eerste waar je aan denkt, maar dankzij de paarden kan je weer bij je gevoel komen en paarden helpen je om oude negatieve overtuigingen los te laten.

Kenmerken van een depressie

Wat is eigenlijk een depressie? Bij een depressie heb je nergens zin in, je voelt je lusteloos en moe. Daarnaast heb je last van negatieve gedachten en je hebt vaak het gevoel hier niet meer uit te kunnen komen. Een depressie kan ontstaan uit het onderdrukken van emoties, niet verwerkte ervaringen uit de jeugd, trauma’s of het niet volgen van je hart en je gevoel. Ook kan een depressie ontstaan omdat je constant in een overlevingsmodus zit (dorsale noodrem).

Hoe werkt paardencoaching bij een depressie?
We gaan eerst samen bekijken hoe jij je nu voelt en welke overtuigingen er zijn. Met de paarden gaan we kijken of je meer uit je hoofd kan komen en in je lichaam. De paarden laten zien waar we emoties of spanning in ons lichaam hebben en ze helpen ook om deze emoties of spanning los te laten. Je leert om ‘negatieve’ gevoelens te kunnen verdragen. Ook gaan we aan de slag met jouw negatieve overtuigingen, want helpen jou niet, integendeel zelfs! Door oefeningen met de paarden te doen leer je hoe je jezelf kalmeert. Ik werk met de polyvagaal theorie als achtergrond en dit is zeer helpend bij een depressie. Ook gaan we onderzoeken wat jij echt wil, waar jij energie van krijgt en wat jouw passie is.

De voordelen van paardencoaching inzetten bij een depressie
Er zijn een aantal belangrijke voordelen van het inzetten van paardencoaching bij een depressie:
– Paarden zijn in het hier en nu en brengen ons ook in het hier en nu
– Paarden brengen ons bij ons gevoel en we gaan uit het hoofd
– Paarden geven een gevoel van veiligheid en verbinding
– Paarden geven onvoorwaardelijke steun bij alle emoties
– Paarden spiegelen ons en daardoor kunnen we ons zelfbewustzijn ontwikkelen
– Paardencoaching is echt een ervaring die je voelt en kan oefenen en zit niet alleen in je hoofd
– Paarden brengen ons snel bij de kern van het probleem

Ben je benieuwd wat paardencoaching voor jou kan betekenen? Neem dan contact op via info@puurmetpaarden.nl of bel met 0614815736. Paardencoaching kan ook naast reguliere therapie bij een depressie ingezet worden. De kosten voor een sessie van 1,5 tot 2 uur zijn 95 euro. 

Heb je mijn blog over PTSS en paardencoaching of perfectionisme al gelezen

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!