loopbaan workshop

Ben ik een perfectionist?

Vraag jij jezelf wel eens af: Ben ik een perfectionist? Of is het normaal om zo te doen en te denken? Je kan op veel verschillende gebieden perfectionistisch zijn, bijvoorbeeld op school, op het werk of in relaties. Soms kan perfectionisme best positief zijn. Je wilt dingen graag zo goed mogelijk doen, maar als je nooit tevreden bent met het resultaat kan dat voor problemen zorgen. 
– Je legt de lat heel hoog voor jezelf, dit zorgt voor stress en onzekerheid.
– Je vraagt te veel van jezelf en gaat over je eigen grenzen.
– Als iemand kritiek heeft op jou of jouw werk, kan je heel erg uit balans raken.
– Indien je bang wordt voor slechte prestaties kan je faalangst ontwikkelen.

Hoe herken je perfectionisme?

Altijd alleen maar succes willen en perfect zijn kost heel veel moeite. Herken jij de volgende punten bij jezelf, dan is de kans groot dat je perfectionistisch bent!
– Je wil heel graag pleasen: Je wil door iedereen aardig gevonden worden, de beste cijfers halen en alles perfect doen. Dit begint vaak al in de kindertijd en is een typische eigenschap van een perfectionist. 
– Je stelt vaak dingen uit: dat  klinkt misschien gek voor een perfectionist, maar perfectionisten hebben vaak een angst om te falen en proberen daarom dingen voor zich uit te schuiven. Vaak ontstaat er daarna tijdgebrek en nog meer stress.
– Je weet dat je jezelf gek maakt, maar je denkt dit normaal is:  Constant over je eigen grenzen gaan is niet normaal en ook niet nodig. Gewoon je best doen is goed genoeg.
– Je bent kritisch op anderen: Als je naar de “fouten”van anderen kijkt, kijk je eigenlijk in de spiegel naar wat je van jezelf liever niet ziet.
– Je hebt de neiging om obsessief te doen over kleine dingen: Je kan wakker liggen van een keer 5 minuten te laat komen of als je iets vergeten bent.
– Je hebt moeite om je open te stellen naar anderen: Je wil niet gekwetst of bekritiseerd worden en laat zo veel mogelijk alleen jouw perfecte kant zien.
– Je zit heel veel in je hoofd: Alle ideeën over perfect zijn zitten tussen je oren!

– Je kan heel slecht tegen kritiek.

Niemand wordt gelukkig van perfectionisme, je bent goed zoals je bent!

Perfectionist en paardencoaching

Ben je op zoek naar wat hulp om met jouw perfectionisme om te gaan? Dan is paardencoaching bij Puur met Paarden misschien wel wat voor jou! Zo kwam ook Sanne (fictieve naam ivm privacy) bij mij voor een sessie paardencoaching. Sanne komt wat gespannen aan. Ik vraag haar naar haar spanning en ze antwoordt: Dat komt omdat ik alles eruit wil halen wat erin zit. Na een korte uitleg gaan we naar de paarden. 

Bij het eerste paard ben je je bewust hoeveel spanning je voelt in je lichaam. De merrie staat rustig in de schuilstal, tot er een ander paard aankomt en ook naar binnen wil. De merrie geeft de ander de ruimte en rust weer verder. Hierop zegt Sanne: Dat zou ik ook zo willen kunnen. Zodra er iemand bij mij komt kan ik me niet meer ontspannen en wil ik heel hard mijn best doen. Dit herkent ze ook van het rijden met haar eigen paard. Als ze zelf traint gaat het goed en ontspannen, maar zodra er een wedstrijd is, lukt het gewoon niet om te ontspannen en moet het nu perfect moet gaan.

Inzicht door paarden

We maken kennis met de rest van de kudde en je hebt het gevoel dat Fada jou wat kan leren. Ik doe Fada een  halster om en neem haar mee naar de rijbak. Daar maak je eerst contact met Fada. Fada staat rustig met haar hoofd bij je. Na een kort moment vind je het genoeg en wil je wat doen. Ik vraag je om een stukje met Fada te lopen. Dat vind je goed. Je spant al je spieren en wil met Fada in beweging komen, maar Fada verzet geen stap.. Je gaat nog harder je best doen, maar Fada komt echt niet beweging. Sanne wil dat Fada nu direct gaat bewegen, want dat is de opdracht. Sanne heeft het gevoel dat ze faalt en ze voelt zich gefrustreerd. 

Ik vraag haar even te stoppen en een keer diep adem te halen. Uit zichzelf zet Fada een stap naar Sanne toe. Verbaasd kijkt ze naar Fada. Ik leg uit dat Fada het fijner vindt als ze ontspannen is. En leg daarna uit hoe ze vanuit een ontspanning en vanuit gevoel samen in beweging kunnen komen. Eerst is het lastig, maar na een paar keer oefenen komen ze samen in beweging en in de flow. Sanne voelt zich veel meer ontspannen en merkt dat het samen lopen nu ook niet perfect hoeft te gaan, als het maar fijn voelt. Na een tijdje staan Sanne en Fada een hele tijd samen in contact. Sanne zegt: meer is eigenlijk ook niet nodig, het is goed zoals het is en het hoeft niet altijd perfect.

Hulp nodig?

Herken je jezelf in het verhaal van Sanne? Of herken je het bovenstaande verhaal over perfectionisme en wil je hier wat hulp bij? Neem dan contact op voor meer informatie.

 

 

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *