kwetsbaarheid

Kwetsbaarheid

Kwetsbaar mogen zijn, kan jij dat? Veel mensen zien kwetsbaarheid als zwakte, maar het is juist een kracht om kwetsbaar te durven zijn! Ook vinden veel mensen het spannend om kwetsbaarheid toe te laten, want het wordt wel eens verward met angst. Kwetsbaarheid komt van binnen en angst is een reactie op een dreiging van buitenaf.

Waartoe zijn mensen geneigd als ze zich kwetsbaar voelen?

Meestal zie je een van deze drie dingen gebeuren:
1. Zich wapenen
2. Zich verstoppen
3. Vluchten

Je wapenen betekent: verharden. Wanneer je verhard bent, dan voel je signalen van je lichaam niet zo goed meer. Je kan van daaruit hard zijn tegen jezelf en veel eisen stellen aan je lichaam. Misschien overschreeuw je jezelf: je kwetsbaarheid ligt dan veilig verborgen onder een pantser. Sommige mensen kunnen hier heel goed mee (over)leven. Zij hebben er een tijd lang geen last van, maar op een diepere laag mis je wel wat. Ieder mens heeft behoefte aan liefde of werkelijk geraakt worden. Waarschijnlijk ervaar je de wereld als te hard. Wanneer je verhard bent laat je een ander niet meer snel toe in je hart en is er vaak een gevoel van eenzaamheid.

Je verstoppen betekent je klein en onzichtbaar maken en dat wat je diep van binnen voelt verbergen. Je verstoppen zorgt ervoor dat mensen je niet zien. Je voet je dan ook niet gezien, minderwaardig en miskend. Dit kan makkelijk leiden tot slachtoffergevoelens, machteloosheid en angst.

Vluchten betekent ervan weggaan. In de praktijk houdt dit in dat mensen dissociëren. Je kan je dan niet meer verbinden met wat je voelt. Je bent niet meer verbonden met de aarde, met het leven of met je lichaam. Je zweeft boven ongemakkelijke situaties. Het zorgt ervoor dat je uit het contact gaat, het contact met de pijn in je lichaam of de pijn en conflicten tussen jou en andere mensen.

Leren omgaan met kwetsbaarheid

Als je merkt dat er kwetsbaarheid naar voren komt, kan je hier bewust aandacht aan geven. Het mag er zijn.. Wat heeft het je te vertellen? Vaak is het makkelijker om bij de paarden kwetsbaarheid te voelen zonder te willen verharden, vluchten of verstoppen. En dan kan je ontdekken dat kwetsbaarheid een kracht is. Kwetsbaarheid kan een gevoel wakker maken, een hart openen en ruimte geven. Durf jij jouw kwetsbaarheid te laten zien bij de paarden? Neem dan contact op met Puur met Paarden via info@puurmetpaarden.nl

Heb je mijn blogs over persoonlijke ontwikkeling met paarden en zelfbewustzijn al gelezen?

Waar kan ik je mee helpen?

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!