stress

Trauma uit de kindertijd

Puur met Paarden biedt traumaverwerking met paarden. Dit is een ervaring van een cliënt bij de paarden. De paarden voelen precies aan hoe het trauma verwerkt kan worden.

Na de kennismaking met de paarden weet je het zeker: Palli heeft jou wat te vertellen! We lopen samen richting Palli en op dat moment schuiven Fada, Uri en Brúnka tussen ons en Palli in. Er staat dus duidelijk wat tussen jou en Palli in. We gaan samen onderzoeken wat dat kan zijn en waar Palli symbool voor staat. Je weet onmiddellijk waar Palli symbool voor staat, namelijk jouw kwetsbare kind. Je bent emotioneel en probeert om Palli te zien.

Het trauma

Ik vraag je in je lichaam te voelen en kijken of je je kan verbinden met het kwetsbare kind in jezelf. Op dat moment loopt Uri aan de kant. Bij je gevoel zijn is dus belangrijk. Op dat moment weet je ook waar dit over gaat: Je bent als meisje misbruikt door de buurjongen. Op het moment dat je dit uitspreekt loopt ook Fada aan de kant. Alleen Brúnka schuift nu zo op dat we Palli bijna niet meer kunnen zien. Ze houdt haar hoofd omhoog en Palli lijkt heel klein achter Brúnka. Ik zeg tegen je: ‘ Er staat een grote merrie tussen jou en Palli.’ Je voelt direct dat dit jouw moeder is. Je had het je moeder heel graag willen vertellen om hulp en steun te krijgen. Alleen had je moeder geen tijd, je kwam op een verkeerd moment en later heb je het haar nooit meer durven vertellen. Nu kan je dus eindelijk de woorden uitspreken tegen je moeder (Brúnka) die je nooit hebt kunnen zeggen. Tranen stromen over je wangen en je benen trillen. Na dit uitgesproken te hebben loopt Brúnka ook weg en komt Palli naar je toe lopen. Hij blijft op een korte afstand van je staan en jullie kijken elkaar aan. Je bent emotioneel en je benen trillen heel erg. Het contact voelt heel bijzonder en intens. Je laat veel oude pijn los en kan je steeds dieper verbinden met jouw kwetsbare kind.

Ontladen van vastgezette trauma energie

Je benen blijven trillen en schudden, een teken dat er trauma los komt. Tijdens het misbruik kon je niet vluchten, dus deze energie is bevroren en zit nog in je benen. Als ik je vraag of je nu in beweging kan komen, is dat ook heel lastig. Maar door heel bewust in beweging te komen en te beseffen dat je nu wel weg kan, ontlaad je de vastgezette trauma energie. Als lopen lukt, rennen we samen een paar rondjes in de bak terwijl de paarden rustig naar ons kijken. Steeds sneller gaan we rond en rond. Na het rennen trillen je benen niet meer en voel je de kracht weer terug in je benen. Verder voel je je alsof er een last van je schouders is gevallen, een enorme opluchting. Palli en Uri beginnen nu samen te spelen, het innerlijke kind kan weer spelen… En met dit beeld verlaat je de rijbak.

Waar kan ik je bij helpen?

Wordt jij beperkt in jouw leven door trauma’s uit het verleden en wil je hier mee aan de slag? Kijk dan eens bij traumaverwerking met paarden voor meer informatie.

Heb je mijn blogs over vechten, vluchten of bevriezen en mindfulness met paarden al gelezen?

Traumaverwerking met paarden

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.