Grenzen oefening

Grenzen aangeven

Je emailt mij omdat je door middel van paardencoaching  graag wil leren om duidelijke grenzen aan te geven. Op een mooie zonnige middag in mei kom je langs voor een coaching sessie met de paarden. Tijdens het kennismakingsgesprek vertel je over de problemen die je ervaart met jouw jonge kinderen en ook in de familie. Het lijkt wel of niemand het merkt als jij nee zegt.. Jouw kinderen luisteren totaal niet en bij jou komt ondertussen het stoom uit de oren. Voor we naar de paarden gaan, checken we eerst hoe jouw lichaam nu voelt. Je voelt spanning tussen je schouderbladen en een verkramping in je buik. Tijdens de bodyscan staan de paarden al op je te wachten, ze zitten elkaar een beetje uit te dagen met wat bijten en duwen.

Veel verantwoordelijkheid op je schouders

Op het moment dat we het hek openen, komen de 5 IJslanders allemaal om je heen staan. Ze kijken vragend en een duwt er met zijn neus tegen jouw hand. Jij zegt direct: “Ze willen wat van me, wat moet ik doen?”Ik vraag je of je dit ook herkend. En direct begin je te huilen en zeg je: “Ja zo gaat het altijd! Iedereen wil altijd dat ik er voor ze ben en ook al wil ik even tijd voor mezelf omdat ik zo moe ben, dat lukt me nooit!” Op het moment dat je dit uitspreekt komt Fada bij je staan en ze legt haar hoofd op jouw schouders. Ik vraag je om je schouders te voelen en te ervaren hoe ze nu voelen. Je voelt een enorme last op je schouders. En opnieuw beginnen de tranen te stromen, want als kind heb je deze last al op je genomen. Je hebt de zorg voor jouw jongere broertjes en zusje op je genomen en het huishouden en je bent de bemiddelaar tussen jouw ouders geweest. Op het moment dat je dit uitspreekt duwt Fada jou helemaal voorover. Jij hoeft nu even niet de sterkste te zijn en mag alles loslaten wat jouw belast op dit moment. Je haalt diep adem en Fada briest, zucht en gaapt terwijl ze met haar hoofd nog op jouw schouders steunt. 2 van de andere paarden zijn nu weggelopen. 

Nieuwe balans

Na een tijdje schudt Fada haar hoofd en doet een paar stappen achteruit. Jij kan weer rechtop staan. Ik vraag hoe het nu voelt in jouw lichaam. Je hebt het gevoel dat er een last van je schouders is gevallen. Je voelt je enorm opgelucht en kan dieper ademhalen.

Er staan nog 3 IJslanders om je heen, ze kijken ontspannen naar je. Nu heb je niet meer het gevoel dat je iets voor ze moet doen. Jij mag jouw ruimte innemen. Je mag er gewoon zijn.

Coaching grenzen aangeven

Je gaat ontspannen en met een lach op je gezicht naar huis. De volgende keer gaan we oefenen met het voelen van je grenzen en duidelijke grenzen aangeven. Maar voor nu was het eerst nodig om dit los te laten, omdat je zonder dit inzicht met een andere overtuiging grenzen aan geeft.

Waar kan ik je me helpen?

Zou jij ook eens een sessie met de paarden willen ervaren­? Kijk dan op www.puurmetpaarden.nl of bel met 0614815736.

Heb je mijn blogs over de voordelen van paardencoaching en traumaverwerking al gelezen?

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!