mezelf kwijt

Ik was mezelf kwijt en ik wist het niets eens.

Dit is het verhaal van Sophie (naam veranderd ivm privacy). Ze is een volwassen vrouw met een leuke baan en gezin. Sophie heeft een sessie paardencoaching cadeau gekregen voor haar verjaardag. Het leek haar heel bijzonder om een keer paardencoaching te doen, nadat ze er van haar nichtje over had gehoord. Sophie heeft geen leerdoelen of problemen waar ze aan wil werken. Ze is benieuwd hoe ze overkomt op anderen en hoe de paarden op haar zullen reageren. Ze heeft geen idee dat de paarden haar een hele diepe ervaring zullen geven. Onderweg in de auto voelt Sophie al spanning in haar lichaam. Ze is bang dat ze wordt afgewezen.

Na aankomst beginnen we met een kopje koffie en een korte theoretische uitleg. Sophie geeft weer aan het spannend te vinden, maar ze kan de spanning nog wel goed reguleren. Voor we naar de paarden gaan doen we een bodyscan. Sophie voelt spanning en druk op haar borst, de rest van haar lichaam voelt ontspannen. We gaan naar de paarden en beginnen met kennis maken met Trölli. Trölli komt naar Sophie toe gestapt, ruikt even aan haar hand, zucht diep en draait zich om. Dit voelt direct heel confronterend voor Sophie. Ze voelt zich direct afgewezen. Ik leg haar uit dat Trölli haar wat duidelijk wil maken door deze beweging en dat Trölli een paard is dat heel erg oké is met zichzelf. Ik vraag Sophie hoe dat voor haar is. Ze denkt even na en antwoordt dan: Ja dat ben ik ook. Ik functioneer goed op mijn werk en ook mijn gezin kan ik goed draaiend houden. Waarop ik haar vraag: En wat als je niets doet? Maar als het gaat om wie je bent? Hoe voel je je dan? Deze vraag komt binnen bij Sophie. Ze wordt emotioneel en voelt dat ze op deze diepere laag veel moeite heeft om zichzelf oké te vinden.

Jezelf kwijt

Ondertussen is Fada aan komen lopen en gaan we bij Fada staan. Sophie is emotioneel, maar probeert zichzelf met haar hoofd in balans te houden. Fada duwt een paar keer tegen Sophie haar hoofd en draait daarna met de billen naar Sophie toe. Ze laat heel duidelijk zien en voelen dat Sophie niet in contact is met haar lichaam en haar ware zelf. Dit is heel confronterend voor Sophie. Ze beseft zich dat ze al een hele tijd vanuit perfectionisme en haar hoofd aan het leven was. Ze zegt: Ik was mezelf kwijt en ik wist het niet eens. Ja er is wel een leeg gevoel van binnen waardoor ik steeds beter mijn best doe, maar dat is er al heel lang, dus ik weet niet meer beter.

Sophie voelt nu veel spanning in haar lichaam en heeft nog steeds de neiging om de emotie te onderdrukken. Ze geeft aan dat ze nu toch niet kan ontspannen hier bij de paarden nu er zoveel gebeurt. Ik vraag haar welk paard het veiligst en het rustigst voelt op dat moment. Dat is Fada. We nemen Fada mee naar de rijbak en Sophie gaat contact maken met Fada. Ze hoeft niets te doen alleen aanwezig zijn en haar lichaam voelen. Fada staat heel rustig naast Sophie, beiden halen diep adem. Sophie is nu heel emotioneel, veel oude pijn komt naar voren en ze kan het nu met de steun van Fada loslaten. 

Jezelf weer vinden

Na een tijdje draait Fada zich ineens weer om. Sophie was weer in haar hoofd en probeerde te verklaren wat er gebeurde. Direct voelt ze zich weer in de steek gelaten door Fada. Ik vraag haar de druk op haar borst weer te voelen en daar met haar bewustzijn te blijven. Fada draait zich direct weer om en komt weer bij haar staan. Onmiddellijk komt er weer een nieuwe lading emotie vrij bij Sophie. En Fada staat ondersteunend aan haar zijde. Dit herhaalt zich nog een paar keer. Sophie beseft zich nu dat hoe hard ze ook werkt, of hoe schoon ze haar huis ook maakt, het niets zal helpen aan het lege gevoel van binnen. Het is de verbinding met wie ze werkelijk is wat ze mist. Dat zit hem niet in dingen doen, maar in zijn. Sophie voelt zich nu ontspannen en helemaal oké ook al presteert ze niets. 

Wat kan ik voor je doen?

Misschien herken jij het verhaal van Sophie wel.. Werk jij ook heel hard om niet te hoeven voelen of om de leegte in jezelf op te vullen? Ook al haal je een tien op een examen, het is nog steeds niet goed genoeg. Het antwoord zit niet in hoe hard je werkt, of alles perfect willen doen. Het antwoord zit in zijn. Dan vraag  je je misschien ook wel af, maar hoe doe ik dat dan? Kom een sessie paardencoaching doen en leer het van de paarden!

Heb je mijn blog over perfectionisme al gelezen?

Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *