Hoe kies je een paardencoach?

Hoe kies je een paardencoach?

Er zijn tegenwoordig heel veel paardencoaches in Nederland. Dat was wel anders toen ik begon als paardencoach in 2009. Toen was er niet zoveel te kiezen. Dus hoe kies je nu een paardencoach die bij jou past?

Kijk naar de teksten en de foto’s op de website

Door uitgebreid een website te bekijken en te lezen, krijg je vaak al een bepaald gevoel bij een paardencoach. Welke sfeer stralen de foto’s uit? Kan jij je vinden in wat er wordt beschreven of prikkelt het jouw nieuwsgierigheid? Misschien is het dan fijn om een email te sturen voor meer informatie of om even te bellen. Ik krijg regelmatig te horen: ‘ik zag jouw website en dat raakte me zo, ik wist dat ik bij jou moest zijn.’

Hoeveel ervaring heeft een paardencoach?

Er zijn paardencoaches die nog maar net beginnen en paardencoaches die al geruime tijd ervaring hebben. Wat heeft jouw voorkeur? Als het je een keer leuk lijkt om te ervaren zonder specifieke hulpvraag is de ervaring van de paardencoach minder van belang, dan wanneer je een burn-out hebt of naar je trauma’s wilt kijken. Ik zelf werk sinds 2009 als paardencoach dus op dit moment is dat bijna 14 jaar! In die 14 jaar heb ik heel veel geleerd van alle mensen die bij mij zijn geweest en ik blijf ook regelmatig bijscholingen volgen en boeken lezen.

Hoe groot zijn de paarden?

Paarden zijn er in alle soorten en maten. Veel mensen die paardencoaching gaan doen hebben geen ervaring met paarden. Dan kan een paard met een schofthoogte van 1.80m best wel intimiderend zijn. Als mensen hier komen zeggen ze vaak: “gelukkig zijn ze niet zo groot”. IJslanders hebben een schofthoogte van 1.40m ongeveer. Dit is een prettige hoogte om contact te maken, zonder te hoeven bukken.

Welke specialisaties heeft de paardencoach?

Heb je een specifieke hulpvraag waarvoor je paardencoaching wilt gaan volgen, dan is het fijn dat de paardencoach hier ervaring mee heeft. Kijk dus eens op de website of hier wat over geschreven is, of vraag het aan de paardencoach. Ik ben gespecialiseerd in het werken met trauma en burn-out en depressie. Hooggevoeligheid komt ook veel naar voren tijdens sessies. Ik werk zowel met kinderen als volwassenen. 
Daarnaast heeft ook elke paardencoach een andere werkwijze, hier is vaak al wat over te lezen op de website. Uiteindelijk kom je er pas echt achter of een paardencoach bij je past door het een keer te proberen als je er een goed gevoel over hebt.

Wat kost een paardencoach?

De kosten voor een sessie bij een paardencoach wisselen heel erg. De kosten liggen tussen de 70 en 300 euro voor een sessie van 1,5 uur. Sommige paardencoaches worden vergoed, maar de meesten niet. En bij sommige paardencoaches zit je vast aan een traject van een aantal keer. Bij Puur met Paarden kost een sessie 95 euro. Deze duurt 1,5 tot 2 uur. Deze kosten worden niet vergoed door een zorgverzekeraar. Aangezien ik heel persoonlijk werk, zit je hier nooit vast aan een traject. Iedereen ontwikkelt zich anders, dus we kijken per keer wat er nodig is en of we nog een nieuwe afspraak maken.

Staan er recensies op de website of op Google?

Kan je op google recensies vinden over de paardencoach? Staan er recensies op de website? Misschien is er wel een Facebook pagina waar je meer informatie kan vinden. Of wordt deze paardencoach jou aangeraden door een bekende? Dit zijn dingen die je mee kan nemen als je een paardencoach gaat kiezen.

Op welke locatie wordt er gecoacht?

Om een fijne sessie te kunnen hebben, is het prettig dat de paardencoach op een rustige locatie werkt. Als er op een manege of pensionstal gecoacht wordt, is het van belang om na te vragen of er daar een rustige plek is, waar niet de hele tijd mensen voorbij lopen of zelfs komen kijken bij de coaching. Als jij aan jouw persoonlijke en kwetsbare stukken wil werken, is het heel belangrijk dat jij je op die locatie veilig voelt. Puur met Paarden heeft een rustige plek in het buitengebied van Dalfsen, tussen Zwolle en Ommen. Er komt hier weinig verkeer voorbij en als er een sessie is, komen er geen andere mensen op het erf.

Hoe is het paardenwelzijn?

Een paardencoach werkt samen met paarden, maar dat wordt wel op verschillende manieren gedaan. Het is van van belang dat er op paardenwelzijn wordt gelet. Dat betekent dat er niet maar met 1 paard gecoacht wordt, want dan heeft dit paard geen keuze om wel of niet mee te doen aan de coaching sessie. Daarnaast is het van belang dat de paarden in een kudde samenleven en niet alleen apart in een stal of een paddock staan. Door de sociale interactie met kuddegenoten zit een paard veel beter in zijn vel. Ook is het van belang dat paarden voldoende te eten krijgen en dat ze voldoende beweging krijgen of op ruime paddocks of weilanden staan.

Nog meer criteria bij het kiezen van een paardencoach?

Misschien heb jij nog meer dingen waar je op let als je een paardencoach kiest, graag hoor ik dat van je. 
Wil je meer informatie, neem dan even contact op via info@puurmetpaarden.nl of bel met 0614815736.

Heb je mijn blog over paardencoaching bij depressie al gelezen?

traumatherapie met paarden
Maaike de Hoop
Ik ben Maaike Goedhart-de Hoop en mijn hele leven heb ik mij intens verbonden gevoeld met paarden. In mijn blogs deel ik mijn kennis en ervaring met jou!